Evolutie van de onderliggende EBITDA

Lorem ipsum dolor sit amet (bar chart)

De onderliggende EBITDA steeg met 7,5% tot € 2 284 miljoen, vooral dankzij het prijszettingsvermogen en de lagere vaste kosten. Operationele uitmuntendheidsprogramma's droegen meer dan € 200 miljoen bij, naast de hoger dan verwachte synergievoordelen van € 70 miljoen als gevolg van de integratie van Cytec. Veranderingen in volumes en mix hadden nauwelijks invloed. Valutakoersfluctuaties en perimetereffecten hadden een licht negatief effect.

De volumes waren grotendeels stabiel en hadden over het algemeen geen invloed op de EBITDA.

Dankzij het aanhoudende prijszettingsvermogen stegen de nettoprijzen 5,9% op jaarbasis. De lagere verkoopprijzen werden ruimschoots gecompenseerd door de lagere kosten voor grondstoffen en de resultaten van uitmuntendheidsinitiatieven in alle segmenten. Advanced Formulations, waar de prijsdruk vanuit de olie- en gasmarkt te groot was, vormt daarop de uitzondering. Het doorlopend afdekkingsbeleid van Solvay beschermde het prijszettingsvermogen tegen valutakoersfluctuaties op de korte termijn.

De lagere vaste kosten droegen 2,9% bij aan de EBITDA dankzij operationele uitmuntendheidsprogramma's en synergiën, die inflatie en de kosten als gevolg van grotere productiecapaciteit meer dan goedmaakten.

De netto-impact van wisselkoersen op conversie was -1,9%, hoofdzakelijk door de aanzienlijke waardevermindering van de Venezolaanse bolivar en de Chinese renminbi.

Het perimetereffect op de EBITDA was -0,4%.

De onderliggende EBITDA-marge bereikte 21%, een toename van 2,4%-punt tegenover 2015, en overschreed daarmee voor het eerst de drempel van 20%.