Ontwikkeling netto-omzet
op jaarbasis (in miljoenen euro's)

Lorem ipsum dolor sit amet (bar chart)

De netto-omzet nam met 6% toe tot € 10.125 miljoen, dankzij een volumestijging van 8%.

  • Het -1% perimetereffect[1] weerspiegelt de verkoop van de kleinere, vervlechtbare polyolefine compoundactiviteiten en die van geformuleerde harsen in juni 2017.
  • Wisselkoersfluctuaties wogen -1% op conversie, voornamelijk door de waardevermindering van de Amerikaanse dollar en in mindere mate de Chinese renminbi, het Britse pond en de Japanse yen. Dit is deels gecompenseerd door de waardestijging van de Braziliaanse real.
  • Alle segmenten droegen bij aan de volumestijging van 8%. Bij Advanced Materials bleef de vraag naar hoogwaardige polymeren groeien, vooral voor de automobielsector en voor smart devices. De omzet van composieten stabiliseerde op jaarbasis, waarbij luchtvaartcomposieten iets hoger uitkwam dan vorig jaar en daarmee de zwakke vraag op de industriële markten enigszins compenseerde. Het volume van Advanced Formulations groeide sterk, mede door het herstel op de Noord-Amerikaanse schalieolie- en gasmarkt. De omzet in natriumcarbonaat bij Performance Chemicals bleef het hele jaar sterk, waarbij dit bedrijfsonderdeel dit jaar een nieuwe perioxide HPPO-fabriek opstartte.

[1] Perimeter-effecten omvatten overnames en desinvesteringen van kleinere bedrijven die niet hebben geleid tot een herziening van voorgaande perioden.